Je bekijkt nu Olie verversen
olie verversen

Olie verversen

Welke olie heb ik nodig?
Er zijn vele soorten oliën en smeermiddelen voor de auto verkrijgbaar. Maar het mag voor zich spreken dat je voor de motor van de auto motorolie nodig hebt. Echter, ook in motoroliën heb je verschillen.

Zo zijn er voor dieselmotoren weer andere motoroliën voorhanden dan voor benzinemotoren. En is voor de moderne motor een zogenaamde synthetische olie te koop die door zijn reinigende werking juist weer schade kan veroorzaken aan oudere motoren, die door hun leeftijd aanzienlijk vervuild zijn geraakt.

Bovendien is motorolie verkrijgbaar in verschillende dikten, de zogenaamde viscositeit. Waarbij er in een moderne automotor doorgaans dunnere olie thuishoort dan in een oudere motor.

Kortom, voordat je olie gaat verversen is het goed om van tevoren even te kijken welke olie je voor jouw auto precies nodig hebt en hoeveel. Want voor de ene auto heb je bijvoorbeeld maar 3 liter motorolie nodig, terwijl je voor een andere auto 5 liter nodig hebt.

De juiste gegevens vind je in het instructieboekje dat bij je auto hoort.

De olie in de motor van je auto moet met zekere regelmaat ververst worden. Maar hoe en wanneer moet je de olie precies verversen? Voor de ene auto wordt voorgeschreven de motorolie elke 10.000 kilometer te vervangen en voor de andere auto is verversen om de 40.000 voldoende. Voordat je de olie van je auto gaat verversen is het dan ook raadzaam eerst even te bekijken wat de fabrikant van de auto voor een verversingstermijn aanraadt.